Share Next Entry
Het is zeg maar een soort van... improvisatietheater
Twin Peaks Lama
watzalikzeggen
Het begint bijna een soort levenswerk te worden, dus inmiddels leek het me wel eens leuk om dit met jullie te delen. Ik weet niet precies wat het is, behalve een uit de hand gelopen idee dat ooit begon als een klein stukje plot- en speeltips met de naam Larpen voor Dummies. Die bondigheid en flauwe titel is het inmiddels lang en breed gepasseerd (flauw omdat het impliceert dat ik precies weet hoe de hobby het best in elkaar zou moeten steken. En dat weet ik dus niet).

Het is nu al bijna een essay. En ik heb zo'n hekel aan essays over larp.

Ik noem het dan ook liever een benadering. Een benadering van larp gezien vanuit mijn vak als scenarist (en mijn meer amateuristische liefde voor theatersport). Het is niet echt een formule, meer een verzameling tips, met erg veel dank aan de drama-lectuur en -theorieën die ik me de afgelopen jaren eigen heb gemaakt.

Het is zeg maar een soort van improvisatietheater
- nuttige tips voor nieuwe & ervaren larpers -


Excuses voor eventuele spelfouten (er staan er vast genoeg in om een eigen leefcommune te gaan beginnen), die fix ik wel in een volgende versie. Voor nu ben ik vooral benieuwd of jullie hier ook maar enige praktische waarde aan hechten. Of dat het echt walla walla in de ruimte is. En als er dingen niet duidelijk zijn, dan hoor ik het ook graag. Ik bedacht me pas later dat praktische voorbeelden misschien hier en daar wel op hun plaats zijn.

Oh ja en dat laatste hoofdstuk dat komt er nog aan. Speciaal voor spelleiders en ander onaards gespuis. Maar nu moet ik eerst door met Bonifatius.
Tags:

  • 1

http://www.alice-in-wonderland.net/weblog/

(Anonymous)
Goed verhaal!

Ik merk bij mezelf duidelijk dat als ik te weinig doelgerichtheid in mijn karakter verwerk, het direct minder leuk speelt.
En bij beginnende spelers zie ik vaak dat hun achtergrond voornamelijk bestaat uit interpersoonlijk conflict, als in: 'ik haat uit principe alle elfen want die hebben mijn familie uitgemoord en dus moeten ze allemaal dood', wat zowel voor hen als voor hun medespelers niet speelbaar is.
Misschien kan er naast het stukje over blokkades ook iets bij over nadenken wat voor anderen geen leuk spel meer oplevert.

Ik vraag me wel af of beginnende spelers wat aan je verhaal hebben. Ik vermoed dat het vooral heel geschikt is voor mensen die al een aantal keer hebben gelarpt en die tegen dingen aan zijn gelopen die niet goed gingen. Dankzij jouw verhaal kunnen ze makkelijker de vinger op de zere plek leggen en dit aanpassen.

Lenny

  • 1
?

Log in